Cranio-sacraaltherapie

Cranio betekent schedel en sacrum is het heiligbeen. Het cranio-sacrale systeem bestaat uit vliezen en hersenruggenmergvloeistof die de hersenen en het ruggenmerg omgeven en beschermen. Het cranio-sacrale vocht heeft een eigen ritmische beweging. Door tijdens een behandeling deze beweging met een zachte aanraking te volgen, krijgt het cranio-sacrale vocht ruimte. Een proces dat reikt tot diep in elke lichaamscel. De subtiele beweeglijkheid is overal in het lichaam voelbaar en beweeglijkheid betekent leven. Klachten waarbij de therapie zijn waarde heeft bewezen zijn onder andere: aangezichtspijn, bekkeninstabiliteit, chronische vermoeidheid, dyslexie, hoofdpijn, huilbaby’s, hyperactiviteit, lusteloosheid, nekklachten, oorsuizingen, posttraumatische klachten, rugklachten, schouderklachten, slaapstoornissen, stress en whiplash. Cranio-sacraaltherapie geeft het lichaam het signaal om spanningen los te laten en te herstellen.

Cranio-sacraal therapie is ontstaan vanuit de osteopathie. De osteopaat W.G. Sutherland heeft het cranio-sacrale systeem ontdekt rond 1920. Dr.J. Upledger heeft de behandelingsmethode uitgebreid en dankzij hem heeft cranio-sacraal therapie als behandelingsvorm bekendheid gekregen.

Combinatie cranio-sacraaltherapie en therapeutische massage
Een cranio-sacraalbehandeling is zeer goed te combineren met een therapeutische massage. Therapeutische massage is een holistische massage die een hele diepe ontspanning geeft door lange, rustige strijkingen met de handen en onderarmen. De massage werkt verbindend, aardend en geeft nieuwe energie.

De behandeling
Een cranio-sacraalbehandeling duurt ongeveer 1 tot 1,5 uur. Tijdens de behandeling lig je lekker warm onder een comfortabele deken. Gecombineerd met een therapeutische massage duurt de behandeling ongeveer 1,5 uur. De behandeling start met een therapeutische massage. Na de massage volgt een cranio-sacraalbehandeling aan schouders, nek en hoofd.

Kledingadvies
Tijdens de cranio-sacraaltherapie kun je de kleding volledig aanhouden. Het advies is om loszittende, comfortabele kleding te dragen.
Het kan zijn dat voor de therapeutische massage enkele kledingstukken uitgetrokken moeten worden.